شاخصههای ثبت آثار، در فهرست میراث جهانی:
هر اثر پیشنهادی برای ثبت، باید حداقل یکی از شاخصهای زیر را دارا باشد:
- نمایشدهنده دستآوردی باشد که بیانکننده نبوغ هنری بشر باشد.
- معرف تبادل مهمی از ارزشهای بشری در یک محدوده زمانی در درون یک حیطه فرهنگی جهان از لحاظ پیشرفت در معماری یا فنآوری، هنرهای یادمانی، برنامهریزی شهری یا طراحی چشمانداز باشد.
- گواهی بیهمتا یا استثنایی بر یک سنت فرهنگی یا تمدن زنده یا از میان رفته باشد.
- نمونهای برجسته از نوعی بنا یا مجموعه معماری یا فنآوری یا منظره که نمایانگر مرحله یا مراحلی در سرگذشت انسان باشد.
- نمونهای برجسته از یک سکونتگاه سنتی بشری یا استفاده از زمین، که معرف یک یا چند فرهنگ است، باشد. به ویژه مواقعی که تحت تأثیر تغییرات برگشت ناپذیر شدهاست. به شکلی مستقیم یا ملموس مرتبط با رویدادها یا سنن زندگی، افکار و عقاید یا آثار هنری یا ادبی واجد اهمیت والای جهانی باشد.
ثبت قنات های ایرانی در یونسکو:
در کنار عواملی که نام بردهشد در ایران یازده قنات از طرف سازمان یونسکو در سال ۲۰۱۶، و با تاکید بر معیارهایی مانند؛ نمایانگر نبوغ بشر، نمایشدهنده تبادل مهم ارزشهای بشری، استثنایی بودن، برجسته بودن از نظر معماری یا تکنیکی در یک مرحله و یا مراحلی از تاریخ، نمونه برجسته از یک زیستگاه انسانی و فرهنگ، در ارتباط بودن به صورت مستقیم با سنتها و باورها، نیز به ثبت رسید که هرکدام ویژگی منحصر به فرد خود را داشتند.این قنوات شامل؛ قنات زارچ، حسنآباد مشیر، قصبه گناباد، بلده فردوس، جوپار، شیخی و قنبرآباد، اکبرآباد، مون، وزوان، مزدآباد، ابراهیمآباد میباشند، که براساس ویژگیهای معماری و ساختاری، فرهنگی و تاریخی، میزان آبدهی معرفی شدند و به ثبت رسیدند.